Med frykt skal landet prides

9 jun, 2023

Forfatter Erlend Sundar

Redaktør av Uten Tvil.

Den ene store etter den andre må bøye av. Først var det NTNU. Så var det Åge Hareide. Og så dukket Thon Hotel opp i den samme rekka. Signaleffekten dette gir blir raskt et angrep på ytringsfriheten.

Bilde: Peter H

Kun tre timer skulle gå fra NTNU, med gode argumenter, sa nei til å flagge med prideflagg, til de hadde ombestemt seg. De skulle flagge likevel.

– Vi har tenkt mer over saken, og vil heise flagget til topps på lørdag. Det sier Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping og leder for NTNU sitt likestillings- og mangfoldsutvalg, ifølge NRK.

Da Åge Hareide uttalte at – Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det, sa Hareide til Adresseavisen. Da tok det heller ikke lang tid før han måtte ut i samtlige medier å beklage ordbruken.

For noen dager siden kommuniserte ledelsen i Thon Hotel internt at hotellet ikke skulle flagge under årets Pride. Informasjonen ganske raskt snappet opp av våre største medier og presset begynte.

Også Thon Hotels argumentasjonen for ikke å flagge var god: «– Ingen skal diskrimineres, og det å fremme likeverd, like muligheter og rettigheter er temaer konsernet vårt arbeider med systematisk gjennom hele året. Thon Hotels har ikke heist regnbueflagg på flaggstengene våre fordi vi ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle, skriver konserndirektøren i en e-post til VG.», ifølge e24.

Ikke mange øyeblikkene etter, hadde Thon Hotell snudd. De hadde undervurdert signaleffekten, sa de.

Er det ikke prisverdig at folk snur da, kan sikkert noen tenke. Jo, det kan det være.

Men i disse tilfellene er det ikke det. Jeg mistenker at det ikke er en bedre argumentasjon som har ført til at alle disse snudde.

Mellom linjer med stor linjeavstand, lyser det opp at dette ganske sikkert handler om at det å stå på for sin mening ville koste både anseelse, kunder, penger og jobb.

Dette er svært bekymringsfullt.

Ytringsfrihet under press

Ifølge en undersøkelse som nylig ble gjort av NRK, er nærmere halvparten av unge mellom 19 og 39 år redde for å si meningen sin i frykt for konsekvensene.

52 prosent av unge mellom 15 og 25 år tør ikke ytre meningen sin fordi de mener samfunnet er for opptatt av hva som er politisk korrekt. Dette ifølge en studie fra Opinion publisert i 2022.

I 2018 gjorde Norges kristelige student- og skoleungdomslag en undersøkelse. I undersøkelsen kom det fram at over 90 prosent av de kristne studentene ikke var åpne om troen si.

Vi kan ikke være seriøst opptatt av gode vilkår for ytringsfriheten og demokrati, samtidig som den ene etter den andre må snu på grunn av meningspress i viktige samfunnsspørsmål.  

Signaleffekten av snuoperasjonene i pridesaken blinker som en rød lampe på venteværelset til Dagsnytt 18.

Så mens Thon hotellene nå heiser prideflagget til topps, firer jeg mitt norske flagg på halv stang.

Her kan du lese mer om hva pride står for:

Dette er hentet fra artikkelen til Tormod Eriksen, lærer i Drammen.

2 Kommentarer

 1. Berit Fossdal Larsen

  Tusen takk at du skriver om dette! Jeg gråter over alt som skjer i verden nå. Men trøsten er at Herren har en plan😄🙏

  Takk til deg og Eva for all undervisning! Vi ser på ALT på YouTube.
  Gud velsigne og bevare dere i tjenesten!

  Svar
  • Erlend Sundar

   Tusen takk for tilbakemeldingen. Ja, det er en spesiell tid vi lever i. Med enorme forandringer i vår del av verden. Spesielt på det moralske plan. Da er det godt å ha et annet fedreland å se frem til; en himmel hvor det verken skal være synd, sykdom eller død.

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stå med i bønn og økonomisk

Stå med i bønn og økonomisk

 

Det vil øke muligheten for at vi kan produsere mer, og nå flere med forkynnelse, vitnesbyrd, sanger, o.a. 

VIPPS: 634279 Konto: 0521 19 39410

You have Successfully Subscribed!