De gamle sangene kastes på historiens skraphaug

23 okt, 2020

Forfatter Erlend Sundar

Redaktør av Uten Tvil.

I løpet av de siste 10-15 årene har norske pinsemenigheter kastet århundrer med norsk vekkelsessangkultur på historiens skraphaug. Vi snakker om 100-vis, kanskje 1000-vis av salmer og åndelige viser skrevet av mennesker som har opplevet Gud.

Det er sanger fra Evangelietoner, Landstads reviderte, Sangboken, Sildiregn, Schibboleth, Senterboka og Norske salmer. Hvorfor? Jeg vet ikke. Noen andre må svare på det. Men sangene høres omtrent aldri i norske pinsemenigheter lenger.

Da jeg ble en kristen som 27-åring, kjente jeg ikke til denne rike sangskatten. For meg var det 70-tallsrock, svensk visesang, techno, klassisk og Jazz/blues uten særlige tegn på kristendom.

En dag på hytta kort tid etter at jeg ble troende (frelst) fant jeg en gammel sangbok i bokhylla. Boken var etter min oldefar, og hadde påskriften Landstads reviderte salmebok – på gotisk. I min nysgjerrighet begynte jeg å lese. Det var vidunderlig. Hver tekst var en preken. Det var åndelig føde for sulten sjel.

Jeg hører gjerne på nyere lovsang. Men ikke hele tiden. Nye sanger kommer til, og sanger blir borte. Slik har det alltid vært. Men man kan ikke fjerne en hel nasjons sangskatt.

I menighetene står det mennesker over 40 år og synger sanger de kun har hørt de siste 10-15 årene. Mange av dem savner sangskatten. Og mange av dem føler seg utenfor. Men dypeste sett handler ikke dette om alderen på folk. Det handler om at sanger, laget på Guds ord av mennesker som har opplevet Gud, fjernes. I et pennestrøk. Av noen med noen rare ideer jeg ikke ennå har klart å forstå. Hilsen sur middelaldrende mann.

7 Kommentarer

  1. Annar Pedersen

    Helt enig. Har sunget disse gamle sangene i over 60 år. De går aldri ut på dato. Meget sørgelig at ikke noen forsøker å få noe av dette inn igjen. Det hyggelige er å se at mange av de sangene vi sang høres i P7 og i disse sammenhenger.

    Svar
  2. Idar Grude

    Hei, jeg er på «jakt» etter noteboka til sangboken Schibboleth. Er der noen her som vet hvor/ hvem jeg skal kontakte for å finne den?

    Mvh Idar

    Svar
    • Erlend Sundar

      Hei, kanskje du kan kontakte Frank Søgaard?

      Svar
    • tROND a. aNDERSEN

      Jeg har et eksemplar til salgs. Utgitt i 1952. KAN DEN PASSE?

      Svar
  3. Trond A. Andersen

    Jeg er enig med alle som blir triste med tanke på den sangskatten som ikke lenger brukes. Så forstår vi alle at nye toner må slippes til. Mitt poeng er at vi nettopp ikke må kvitte oss med de gamle salmene og sangene, men ta vare på dem, finne måter å bevare den tidstypiske sangen i kirker og bedehus på, særlig fra 1800-tallets fremvekst av bedehus og frie menigheter. Vi trenger åpenbart et forum, en base, for slikt arbeid. Jeg er for tiden i dialog med Norsk Bedehusmuseum, bl.a. med tanke på et slikt arbeid. Kanskje kan vi få til noe der. Men det trengs arbeidsvillige sjeler som kan og vil bidra i et slikt innsamlings- og dokumentasjonsarbeid. Har vi dem?

    Mvh
    Trond A. Andersen
    trond.a.andersen@hotmail.com

    Svar
    • Erlend Sundar

      Hei, så fantastisk flott at du gjør dette viktige arbeidet. Hold oss gjerne oppdatert om saken.
      Med vennlig hilsen
      Erlend Sundar

      Svar
      • Erling Ludvigsen

        Helt sant. Det er de sangene med et evangelisk forkynnende budskap som virkelig rører ved hjertene. Vi snakker udødelige sanger, som viser seg å ha et liv i seg som stadig vekk åpenbarer seg når de blir sunget.

        Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stå med i bønn og økonomisk

Stå med i bønn og økonomisk

 

Det vil øke muligheten for at vi kan produsere mer, og nå flere med forkynnelse, vitnesbyrd, sanger, o.a. 

VIPPS: 634279 Konto: 0521 19 39410

You have Successfully Subscribed!